Kaj so moške skupine?

Moške skupine so okolje, kjer moški skupaj raziskujemo, kako čim bolj razviti svoj potencial, kako na najboljši način služiti sebi, s tem pa tudi svetu okrog sebe. V moški skupini iščemo odgovore na eksistenčna vprašanja. »Kakšna sta moja usmeritev in smisel v življenju? Kako narediti ta svet prijaznejši?« Na moški način.

 

Moške skupine so prostor, kjer se moški družimo in skozi lastno bolečino, izgubo, veselje, navdušenje, jezo in tudi dolgočasje preizprašujemo in razbijamo vzorce o stereotipnih spolnih vlogah, ki nam jih narekuje družba. Zakoreninjene predstave o moškosti, ki se kažejo v dveh prevladujočih stereotipih (mačo bebec s hrbtenico in brez srca ter preobčutljiva mevža brez hrbtenice s (pre)občutljivim srcem), močno vplivajo na duševno zdravje posameznikov. Drastično se povečuje število obolelih za depresijo in anksioznostjo, nereševanje problemov pa se pogosto kaže v nasilju nad samimi seboj ali nad drugimi. Ko od moških zahtevamo, da “se obnašajo kot moški”, zahtevamo, da živijo in uprizarjajo ukalupljeno predstavo o spolih in spolnih vlogah, ki ne služi ne njim, ne ženskam in ne družbi. V moških skupinah tako skupaj iščemo svobodo, da lahko izrazimo in živimo še več notranjega sočutja, moči in kreativnosti. V skupinah se družimo moški ne glede na starost, izobrazbo, družbeni položaj…  Vodi nas vodilo, da smo moški bitja dobrega srca, ki lahko pozdravimo svoje rane iz preteklosti, prav tako pa lahko pri tem pomagamo tudi drugim. Ne preko učenja, kaj je “prava moškost”, ampak preko pogovorov, deljenja lastnih izkušenj, postavljanja medsebojnih izzivov in s spodbujanjem k osebni integriteti. V času, ko se moške in ženske družbene vloge tako močno spreminjajo, je pomembno, da od teh izzivov ne bežimo, ampak da jih raziskujemo in naslavljamo skupaj. Takšni procesi so zdravilni za celotno družbo.

Kako poteka skupinaIzkušnje udeležencev

Kaj so moške skupine?

Moške skupine so okolje, kjer moški skupaj raziskujemo, kako čim bolj razviti svoj potencial, kako na najboljši način služiti sebi, s tem pa tudi svetu okrog sebe. V moški skupini iščemo odgovore na eksistenčna vprašanja. »Kakšna sta moja usmeritev in smisel v življenju? Kako narediti ta svet prijaznejši?« Na moški način.

 

Moške skupine so prostor, kjer se moški družimo in skozi lastno bolečino, izgubo, veselje, navdušenje, jezo in tudi dolgočasje, preizrašujemo in razbijamo vzorce o stereotipnih spolnih vlogah, ki nam jih narekuje družba. Zakoreninjene predstave o moškosti, ki se kažejo v dveh prevladujočih stereotipih (mačo bebec s hrbtenico in brez srca ter preobčutljiva mevža brez hrbtenice s (pre)občutljivim srcem), močno vplivajo na duševno zdravje posameznikov. Drastično se povečuje število obolelih za depresijo in anksioznostjo, nereševanje problemov pa se pogosto kaže v nasilju nad samimi seboj ali nad drugimi. Ko od moških zahtevamo, da “se obnašajo kot moški”, zahtevamo, da živijo in uprizarjajo ukalupljeno predstavo o spolih in spolnih vlogah, ki ne služi ne njim, ne ženskam in ne družbi. V moških skupinah tako skupaj iščemo svobodo, da lahko izrazimo in živimo še več notranjega sočutja, moči in kreativnosti. V skupinah se družimo moški ne glede na starost, izobrazbo, družbeni položaj…  Vodi nas vodilo, da smo moški bitja dobrega srca, ki lahko pozdravimo svoje rane preteklosti, prav tako lahko pri tem pomagamo tudi drugim. Ne preko učenja kaj je “prava moškost”, ampak preko pogovorov, deljenja lastnih izkušenj, postavljanja medsebojnih izzivov in s spodbujanjem k osebni integriteti. V času, ko se moške in ženske družbene vloge tako močno spreminjajo in preizprašujejo, je pomembno, da od teh izzivov ne bežimo, ampak da jih raziskujemo in naslavljamo skupaj. Takšni procesi so zdravilni za celotno družbo.

Izkušnje udeležencev

Želiš prejemati vsebine o sodobni moškosti?

1x mesečno pošiljamo nove članke in obvestila o novih skupinah. Tvoji osebni podatki so varni.

Uspešna prijava