Izkušnje z moško skupino

Nisem si mislil, da me lahko skupina moških tako močno podpre. Sploh na način in z orodji, ki jih takšna strokovno vodena skupina lahko nudi. S spoznavanjem različnih pogledov na življenje, sem lahko marsikaj pri sebi ozavestil, ter dobil ideje za drugačno delovanje v odnosu do sebe in drugih. Uvidel sem, kako mi je takšna podpora moških v življenju manjkala, ter spoznal, da to želim v svojem življenju ohranjati. V varnem, neobsojajočem okolju, ki smo ga ustvarili, sem dobil zadosti poguma, da sem se lahko čustveno odprl, kar mi je omogočilo zdraviti stare čustvene rane, ki so segale v otroštvo. Takšno povezovanje z moškimi in njihova podpora mi je omogočila tudi samozavestnejše delovanje v odnosu do žensk, v poslu in v vlogi očeta.

Sergej Mijatovič

Moška skupina mi je dala veliko daril, postal sem boljši moški, hkrati pa sem spoznal tudi svoje omejitve, pomanjkljivosti in šibke točke, kar sicer ni prijetno, mi pa omogoča, da te šibkosti globlje spoznam in transformiram v moč. Začutil sem, kako pomembno je, da se moški povežemo, sodelujemo, podpiramo. Nisem vedel, da to tako potrebujem. Uspeli smo ustvariti varen prostor, v katerem ni bilo čutiti obsojanja, pač pa podporo, zato sem se uspel iskreno odpreti in biti ranljiv, kar mi je omogočilo, da sem za svojo rast uporabil energijo, ki smo jo ustvarili skupaj, neko polje moči in podpore. Najbolj me je pa presenetilo to, da ko sem se bolj povezal z moškimi, sem samodejno postal boljši v odnosu do žensk, tudi v postelji.

Aleksander Lah

Za moške skupine sem prvič slišal, ko sem prebral vabilo Boruta in Mateja na Facebooku. Moram priznati, da me je njun nagovor prepričal in sem se takoj prijavil, kar običajno ni moja praksa. Pritegnila so me jasna navodila, izkušnja obeh in ideja delovanja moških skupin. Po zaključenih 10-ih srečanjih lahko rečem, da je vsaka beseda, ki je bila zapisana na vabilu resnična. Skupina je utrdila moje tri stebre življenja: spoštovanje, zaupanje in iskrenost. Naučil sem se, kaj pomeni avtentično dajanje in sprejemanje feedbacka. Lahko rečem, da sem z moško skupino postal boljši moški.

Uroš Ferlin

Presenečen sem, koliko sprememb na zame pomembnih področjih sem zagnal, pa tudi naredil v relativno kratkem obdobju treh mesecev. Nekatere začete spremembe vsekakor potrebujejo daljši čas in moje vztrajanje, se pa hkrati naslanjam na to, da se srečanja skupine nadaljujejo tudi vnaprej. Pri sebi sem s pomočjo Boruta, ki je vodil srečanja, in ostalih članov odkril drugačne vidike lastne moškosti, ki so mi del vsakodnevne rutine spremenili v raziskovanje novega in me zopet naredili živega. Zaradi podpore moških članov skupine lahko zdaj v odnosih več tvegam – se manj zapiram vase, več povem, kaj doživljam, kaj si želim in se bolje soočam z močnim doživljanjem.

Če povzamem: Srečanja skupine so zame varen, zaupen, stabilen in hkrati zahteven prostor, ki mi omogoča, me vodi in usmerja v raziskovanje lastne moške narave. Pristnost, ranljivost, dostojanstvo in ponos Boruta v vlogi vodečega, meni in drugim udeležencem ne dopušča lenarjenja kateregakoli od nas – ravno nasprotno – vzpodbuja mi željo in v sedanjosti omogoča udejanjanje konkretnih sprememb tako pri sebi in kot tudi v zame pomembnih odnosih.

Boštjan

(nelektorirano, na našo prošnjo vzeto direktno iz e-poštne komunikacije)
Rad bi še nekaj delil z vami tako da bom pripel en uvod iz maila, ki sem ga včeraj dobil: bil na enem sestanku
————————————————————————————————-
Gorazd pozdravljeni,
vesela sem in hvaležna, da sem spoznala tako čudovito osebo kot ste vi.
Ste inteligentni, mladostni, urejeni in dobro izgledate, eden redkih pravih moških.
————————————————————————————————
To – da sem dobil tak mail – se moram zahvaliti vam – moška skupina– še posebej Borutu in Mateju. Tega sam ne bi dobil kmalu – ali pa sploh ne bi dobil. Da sem naredil tako spremembo v tem času – je razlog v rasti skupaj z vami. Tako da HVALA MOŠKI… !!!

Gorazd Renko

Moške skupine so pomembna prelomnica v mojem življenu. Dobil sem zelo veliko. Najbolj izrazito je morda to, da bolj razumem kaj je moškost. Preberi celotno izkušnjo >>

Matej Simonič

Ma, težko je, ker bi moral tistega človeka, ki bi mu opisoval devet srečanj moške skupine, videti, da bi videl katero značilnost potrebuje in se je boji. Torej, ali se boji in potrebuje več strukture (reda) v svojem življenju ali pa več svobode izražanja čustev?  Oboje je značilnost teh srečanj. Če ima iz otroštva slabe izkušnje s (pretrdim) redom, ga bo opis po minutah razporejenega sestanka morda odvrnil ali obratno. Če se boji izražati čustva, ker je to zanj značilnost žensk ali so ga zaradi strahov drugi zafrkavali, potem bi ga odvrnil opis izražanja čustev. Lahko da potrebuje več reda in selekcije pri zasledovanju svojih ciljev, lahko pa več svobode pri izražanju čustev.
Težko je predstaviti srečanja na objektiven način, za vse enako primerno.
Od drugih vsak lahko dobi ali bi lahko dobil to, pri čemer najbolj šepa.
Pa še to niha – včasih rabim več tega, včasih več tistega.
In oboje lahko dobiš na devetih srečanjih moške skupine. Če prideš. Če premagaš strah pred tem.
Poskusite pa boste videli.
Priporočam.

Samo K.

Med različnimi možnostmi kam na novo usmerit svojo energijo, sem letos intuitivno izbral srečanja v moški skupini. Slutil sem, da bo to močna izkušnja, prave predstave pa nisem imel. Izkazalo se je, da je bila odločitev res dobra. V moški skupini sem začutil pripadnost, kakršne v družbi z ženskami nisem nikoli. Pač moška energija. Občutek imam, da sem našel nekaj, kar sem že dolgo iskal. Skupina zelo različnih moških mi je nastavila ogledalo, dala iskrene odzive na čustva, ki sem jih izrazil in presenečen sem odkril, da me cenijo in spoštujejo zato, ker sem tak kot sem. In ker si upam zavrtat vase. Med moškimi v moji skupini se počutim varen. Lažje rastem, ker rastemo skupaj in se med seboj navdihujemo. Imamo skupen namen in zato so srečanja drugačna, kot tista za šankom. V skupini sem spoznal dobra orodja za reševanje konfliktov v odnosih in prebral nekaj literature, ki me je slekla do nagega. Zajebano, ampak ne bi zamenjal za nič! To rabim.

David S.

V iskanju večje jasnosti v življenju in želje po nekem pristnem stiku z lastno avtentično-moško energijo, sem odkril spletno stran Moške skupine. Opis in namen moških skupin me je pritegnil, da sem se pridružil 9.skupini. Sprva nisem najbolj vedel kaj pričakovati, ampak kot ponavadi, je prevladala želja po napredku – po novem spoznanju.

Občutek, da si slišan, da lahko deliš in da si sprejet od drugih moških – brez obsojanja, je zelo poseben občutek, ki deluje nekako terapevtsko.

Na srečanjih so bile večkrat prisotne tematike, ki niso bile vedno lahke za delit in definitivno te postavijo iz cone udobja, a vendar smo vsi čutili, da so potrebne in to nas je posledično vsakič bolj združevalo.

Če konkretno izpostavim, zakaj sem najbolj hvaležen tej izkušnji je to, da sem spoznal prijatelja in mentorja, ki me je spodbudil, da naj spremenim dolgoletno strast v posel. To mi je uspešno uspelo realizirati in zgodba še naprej raste. Spoznal sem, da pogostokrat rabimo zelo malo, če želimo stopiti stopničko višje na naši poti in da lahko že tako “majhna stvar”, kot je spodbuda osebe, ki jo spoštujemo, doprinese toliko dobrega in pozitivnega v naše življenje.

Moške skupine definitivno priporočam vsakemu moškemu, ki je na poti osebne rasti, samospoznanja in napredka.

Tadej

Moškim skupinam sem se pridružil, ker sem pogrešal moško družbo, moško energijo in nek varen prostor, kjer lahko izpovem svoje življenjske tegobe. Z moškimi sem se do sedaj srečeval samo na pijačah, družinskih piknikih in kakšnih športnih aktivnostih. Na pijačah so pogovori bolj plitki in nihče v resnici ne posluša, na družinskih piknikih je prisoten alkohol, ženske ter otroci in pri športnih aktivnostih debata teče predvsem okoli aktivnosti same.
Nekoč sem slučajno zasledil, da v sloveniji obstajajo moške skupine. Na začetku sem se malenkost obotavljal, a sem se potem vseeno prijavil. Na moških skupinah sem spoznal, da se moški ubadamo s precej podobnimi težavami in to spoznaje me je nekako osvobodilo. Z obiskovanjem skupine sem precej izboljšal kvaliteto življenja, lažje komuniciram z ljudmi, izboljšal sem partnerski odnos, pridobil na disciplini in postal bolj razumevajoč do drugače mislečih.
Moške skupine bodo do nadaljnjega del mojega življenja.
HO!

Stojan P.

Moški skupini sem se pridružil, ker sem iskal nekaj, kar me bo potegnilo iz vsakdanje rutine, nezadovoljstva, vpetosti v nek rutinski koncept, ki se nadaljuje iz dneva v dan. Bil sem nezadovoljen sam s sabo. Odkar sem postal član moške skupine, se mi je življenje obrnilo na glavo. V pozitivnem smislu. Našel sem varno okolje, kjer sem lahko kar sem, brez pretvarjanja, kjer lahko jasno izrazim svoje mnenje, kjer vem, da bom sprejet in bom dobil potrebno podporo. Vem, da bom s podporo moške skupine premagal tudi največje življenjske tegobe. Skupaj se podpiramo in borimo! Postal sem bolj samozavesten, odločen, naučil sem se, da je vse odvisno od mene, mojih odločitev in dejanj. Moška skupina je bila ena mojih najboljših življenjskih odločitev in bo ostala del mojega življenja.

David

Moška skupina mi je dala eno drugačno, boljšo verzijo samega sebe. Hudič je vzel šalo moji lenobi in samodisciplini, ko sem se odločal za izzive in iskreno stal za tem. Na začetku je bilo težko, ampak se je splačalo. Skozi podporo moških sem se lahko varno odpiral in šel ter prešel ujetosti, ki so me držale  v življenju.  Podpira me to, da se ta energija, gradi in nadaljuje. Grizemo kot volkovi in gremo naprej kot kardelo.

Mitja

Moška skupina preko namere pomagati sebi in drugim moškim nudi varen prostor in iskrenost. Varnega prostora smo potrebni bolj kot česarkoli drugega, v času, ko je okrog nasičenost z neiskrenostjo, lažjo in izdajo.

Darilo je, da sem lahko povedal, kar je bilo skrito globoko v meni in drugemu kot moškim tega nisem mogel. Darilo je tudi, da sem lahko poslušal delitve drugih moških in s tem sam rasel v svojih spoznanjih. Pravzaprav je vse skupaj zelo enostavno. Da grem lahko kot bitje naprej in lahko sprejmem svojo vlogo in odgovornost biti odrasel moški.

V moško skupino sem prišel pozno, v jeseni svojega življenja. Marsikatero spoznanje zame ni več tako pomembno, kot bi bilo prej. Darilo bi bilo, da bi lahko prišel prej, čeprav sem za moške skupine vedel že zelo dolgo. Ampak sila mojega bitja se pa očitno s tem ni strinjala in mi je namenila drugačno usodo.

Jur, zelo cenim tvoje poslanstvo in namero, da pomagaš moškim preko moških skupin. Vsak moški, ki se odloči postati bolj pravi moški, bo dodal delček k uravnoteženju te zmedene družbe.
Ho,

Borut

Skupina mi je pomagala razjasnila sliko in podobo o samemu sebi v smislu, da se bolj jasno zavedam svojih vrlin in šibkosti. Tako se bolj sprejemam kot celota vsega kar sem. Dobivam podporo in vzpodbudo za skoke v neznano skozi izzive svojega življenja. Eno največjih daril v skupini je to, da sem lahko tudi sam za druge moške predan zaupnik, steber podpore za njihovo pristno izražanje in rast. To sem mi nepričakovano in spontano vrača s strani ostalih. Hvala. 

Dario

????, ?? ?? ???? ?????? ?????? ??? ????? ????????ℎ ???????? ? ????̌??, ???? ??? ???̌?? ?̌???? ???????? ????? ??????????? ?? ????. ??? ?? ??ℎ??, ?? ?? ???????̌?.”

Pred časom me je moja partnerka prosila, če lahko napišem nekaj besed o Moških skupinah za njeno Žensko skupino, v kateri sodeluje. Z veseljem sem napisal spis o osebni izkušnji, saj tudi tako želim pomagati pri promociji Moških skupin.

Celoten zapis na: http://www.moske-skupine.si/blog/moja-osebna-zgodba-kot-del-nujno-potrebnih-sprememb-v-druzbi/

Anže

… predhodniki so že izpostavili bistvo oziroma vrednost moških skupin, tako da se bom morda malce ponavljal. Pa vendarle, ko berem izjave drugih moških, mi zapisane misli potrjujejo, kako pomembne so moške skupine in kako podobne stiske, strahove in pomisleke, skratka najrazličnejše “smeti” nosimo s seboj, marsikdo celo življenje.

Najrazličnejša prepričanja, kaj je pravilno in kako osrečiti druge zlahka ponotranjimo, biti ljubeč do sebe pa je očitno najtežje opravilo. Moška skupina mi najprej pomeni zares varen prostor; z moškimi delim misli, ki sem jih leta prekladal zgolj po svoji glavi. Z veseljem sem iskren, kajti le v iskrenosti se bom koga dotaknil in prejel tudi dragoceno darilo, iskreno povratno informacijo.

V moški skupini ob razkrivanju sebe in ob poslušanju drugih moških odkrivam in upam da počasi presegam lastne omejitve v glavi. Kajti marsikaj, kar sem do sedaj počel – ne deluje. Biti priden in prijazen ni niti malo seksi.

Ob poslušanju drugih se mi tudi razklenejo trdovratni vzorci, moški mi s svojimi delitvami pokažejo na ljubeč način, da je možno početi tudi drugače, da ne bom umrl, če bom kaj počel drugače in da nisem slab, če bom  kdaj pa kdaj sebe postavil na prvo mesto. Takrat bom šele zares postavljen. Moški. 

Tadej

Ne o tem kaj mu je dalo, temveč: Kaj mi je moško pleme vzelo?

Vzelo mi je strah pred soočanjem s samim sabo. Bežanje pred ljudmi, ki mi nastavljajo ogledalo in sem ga želel do tega spoznanja znova in znova razbiti. Odstranilo je masko, ki je skozi leta postala integrirani del mene in skozi mene, igrala mene.

Iz brezna je potegnilo fanta, ki se je v rani mladosti nevede postavil na mesto svojega očeta in želel kasneje na vrh “gore moških” priplezati v prvem poskusu. In to z natikači.
Globoka hvaležnost.

Nejc

S pomočjo moške skupine odkrivam slepe pege v svojem razmišljanju in vedenju. Moški v skupini so bili začetku neznanci, zdaj pa delimo vedno globljo prijateljsko vez. Vpogled, ki ga dobivajo vame, jaz pa v njih, je neprecenljivo pristen in brez obsojanja.

Že samo zaradi tega je udeležba obvezna za kogarkoli, ki želi pospešiti sprejemanje lastne odgovornosti in zavedanje lastne moči ter hkrati odkrivati svoje najiskrenejše bistvo.

Andrej Stanič

Prvih par mesecev po psihozi, sem bil izgubljen. Nisem vedel kaj bi rad počel naprej. Pridružil sem se z namenom da se povežem z drugimi moškimi in najdem odgovore na vprašanja. Od skupine sem ogromno odnesel in ugotovil, da sem 2 leti bežal pred sabo, ker se je bilo težko spopadati z mislimi in občutki. Začutil sem da sem spet na pravi poti. Skupina mi je prirasla k srcu, od vsakega sem se nekaj novega naučil.

J.B.

Zaradi krize v zakonu in po prebiranju knjige Mr. No More Nice Guy sem si poiskal pomoč pri moški skupini. Tekom srečanj sem prišel do različnih spoznanj glede sebe in odnosa z drugimi. Ostali moški so mi dali vpogled kaj se da doseči z izzivi in z drugačnim mišljenjem. To me je dopolnjevalo. Spoznal sem, da je tudi med nami možnost iskrene, odkrite in intimne debate. Za vsa nova spoznanja sem zelo vesel in se veselim novih.

A.Z.

Zakaj sem se včlanil v Moško skupino? Bil je že čas, čas je dozorel. V bistvu sem o tem razmišljal že par let. Ko sem se prijavil sem bil na točki, ko sem bil nekako notranje prisiljen, da nekaj ukrenem. Nisem bil zadovoljen s stanjem v katerem sem se trenutno nahajal. Zelo dolgo sem drvel v napačno smer, dokler nisem butnil v realnost, da tako ne gre več. Nisem bil zadovoljen kakšen moški, mož in oče sem. Seveda sem želel več in zato sem se tudi prijavil.
Če sem iskren, moji začetki obiskovanja skupine niso bili lahki, večkrat se je moj notranji glas oglašal, kaj mi je tega treba. Še na koncu zadnjega srečanja, sem se spraševal ali želim nadaljevati srečanja še naprej, ali stvar zaključiti. Nagibal sem se v drugo smer, zaključiti….odločil sem se pa za prvo…zakaj? Zato, ker mi skupina moških taka kot je, daje izzive da stopim iz cone udobja. In seveda večkrat ko stopim iz cone udobja bolje se počutim, bolj živega, z več življenjske energije. Ne pravim, da so se vse stvari v mojem življenju postavile na pravo mesto, ampak sem končno na tisti pravi poti, kjer lahko nadaljujem ta moj notranji proces v skupini, ki ji zaupam in kjer se podpiramo drug drugega.
HO!

Igor

Preden sem se pridružil moški skupini, sem imel precej zadržkov. Nisem bil prepričan ali je to zame in ali kot moški res rabim nekaj takega. Ko pa sem se naposled odprl tej možnosti in se pridružil, sem ugotovil, koliko mi je pravzaprav to manjkalo. Okolje, kjer si dovolim ob drugih moških biti ranljiv, istočasno pa čutim ogromno podpore in sprejemanja. Ravno ta občutek sprejemanja, ki se ustvari v skupini, je tisto, kar mi daje varnost, da sem avtentičen, da spuščam sodbe svojih dejanj in čustev in sem bolj iskren do sebe in drugih. In iz tega pride tudi ogromno moči, ki mi služi na vseh področjih življenja.

R.D.H.

Po prvih srečanjih, sem dobil izreden zagon in željo po spremembi in osebni rasti. Ta začetni zagon je po nekaj časa seveda popustil, oziroma prihaja in odhaja v valovih (glede na splošno počutje v tistem trenutku). Kar je ostalo, je podpora moških, ki jih imam resnično rad, jim popolnoma zaupam in s katerimi se iz srečanja v srečanje počutim bolj povezanega.

Blaž

Želiš prejemati vsebine o sodobni moškosti?

1x mesečno pošiljamo nove članke in obvestila o novih skupinah. Tvoji osebni podatki so varni.

Uspešna prijava