1. MOŠKO MLEKO
Moško ali očetovo mleko je še bolj pomembno kot materino mleko za zdravo dozorevanje in preživetje nas moških. To je neke vrste duhovna hrana, katero si delijo sočutni ozaveščeni moški med seboj. Moško mleko je bistven element za prehod mladca v avtentičnega moškega, ko zapusti materino gnezdo in postane samostojen. Na žalost je tega mleka danes na voljo veliko premalo.

Mnogi moški prehod fanta v moškega doživijo ob podpori ženske, največkrat materine, in ne moške energije, torej očetove ali drugih ljubečih moških. Zaradi tega smo danes mnogi moški zmedeni, nesigurni vase, se počutimo osamljene na svoji poti, smo nesposobni zgraditi res globok intimen odnos z drugim moškim.
V moški skupini tega mleka veliko spijemo. Moška skupina ne postane zgolj mlekarna, temveč tudi varno zavetje, v katerem lahko ob podpori svojih novih bratov zaližemo in zacelimo svoje čustvene rane. To se je zgodilo tudi meni in mnogim drugim v moških skupinah v Sloveniji in širše. Mleko nas poživi in ima katarzičen učinek na moško psiho.

2. TA FANT MORA UMRETI!
V skupnostih, kjer živijo skladno z naravo, še zmeraj fant preide med moške skozi proces iniciacije, enkratni dogodek, ki je navzven navadno surov in boleč. V moških skupinah je ta prehod postopen, poln podpore in ljubezni. Fant v nas pa mora seveda še zmeraj umreti. Da lahko moški zasije v vsej svoji moči.
Fantje pogosto rastejo ob materini vzgoji brez pristnega stika z avtentično moško energijo. Zaradi tega nadaljujejo življenje občutljivega trmastega fantka tudi kot odrasli. Jaz sem bil tak primer. Bil sem prijazen, sposoben, imel sem dobro plačano službo, v kateri sem briljiral, in sem tako navzven izgledal kot uspešen in stabilen moški. Toda v sebi sem bil negotov, nesrečen, zmeden, frustriran in nestabilen. Druga skrajnost, v katero te lahko odpelje zgolj mamina vzgoja in pomanjkanje moškega vodstva skozi proces odraščanja, je puberteta, polna zmedenosti, sovraštva in jeze, ki rezultira v uporništvu ali nasilništvu, kasneje pa se kaže izražena v mačizmu.
V moški skupini se lahko tisti, ki tega še nismo naredili, fantu v sebi zahvalimo in ga častno pokopljemo. Ob podpori drugih moških tako dokončno prehodimo še zadnje korake od fanta k moškemu. Po tem pa začnemo stopati po poti produktivne avtentične moškosti, po kateri današnji svet tako hlepi.

3. SPUSTI SVOJ ŠČIT
Zaradi bojazni in težnje, da ne bi bili še bolj ranjeni, kot smo že, nenehno hodimo okrog z dvignjenim ščitom, na preži pred morebitno nevarnostjo. V resnici smo tako bolj izpostavljeni in se počutimo manj varne.
Naša varnost namreč ni v ščitu pred našimi srci, temveč v poznavanju sebe, svojih čustev. Ta proces lahko začnemo v varnem zavetju moške skupine, ko ščit lahko mirne duše odložimo. Naučimo se izražati jasno in odločno. Tudi kdaj in kako reči NE, pa tudi kdaj JA.
Izredno pomembno je, da se znotraj moške skupine oblikuje zaupanje in da lahko brez sramu izpovemo svoje najtemnejše skrivnosti, strahove in stiske, ki nas težijo. Prava varnost izhaja prav iz poznavanja in zavedanja svoje prave osebnosti, ki jo drugače v strahu skrivamo pred drugimi. Ko se ne skrivamo več, lahko svobodno zadihamo in zaživimo kot moški, ki polno izraža strast in moč, ki sta v naših srcih.

4. PRIMERJAJ SE Z DRUGIMI MOŠKIMI
To ni poziv na tekmovanje med moškimi, ampak je poziv k avtentičnosti. Ko z odprtim srcem prisluhneš drugemu moškemu in ga pri tem ne sodiš, mu ne očitaš njegovih napak in ga ne kritiziraš. Samo prisluhneš mu. In potem vidiš, da imaš podobno zgodbo tudi ti in se lahko še ti odpreš.
Ko v svoji srži slišimo, vidimo in začutimo bolečino, strahove in trpljenje drugih moških, se zavemo, da so to v bistvu tudi naše zgodbe, tudi naše izkušnje. Takrat začutimo drugega skozi vse naše čute, skozi svoje srce in se zavemo najglobljega pomena besede bratovščina.
Mnogi moški nikoli ne govorimo o sebi, o svojih strahovih, dvomih in stiskah. Četudi imamo družino in prijatelje, so naši pogovori bolj površinski, brez občutenja drug drugega. Če se že kdaj odpremo, nam to uspe kvečjemu v ženski družbi. Zaskrbljujoč je podatek, da število moških psihologov strmo pada. Dejstvo pa je, da se moški drugače pogovarja z moškim psihologom kot s psihologinjo. Zato moški krvavo potrebujemo moško mnenje, pogled in podporo. V moški skupini vse to dobiš in na ta način začneš zdraviti svoje čustvene rane.

5. MOŠKI Z DVOJNIM SRCEM
O moških z dvojnim srcem piše Robert Bly, ki pravi, da vsakega dečka vsaj enkrat v otroštvu doleti nekaj, kar pusti globoke rane na njegovem srcu. Te rane imajo velik vpliv na njegovo nadaljnje življenje. Moški ravna modro le, če te rane razišče in objame, saj na ta način razvije svoje sočutno srce. Potem lahko nanj gledamo kot na moškega z dvema srcema, s fizičnim in s sočutnim oziroma duhovnim srcem, ki s svojo energijo napolnjuje srca vseh po svetu.
Šele ko moški res dobro pozna svoje rane, lahko zaživi res polno življenje in s tem bogati tudi življenje drugih. Take moške srečaš na moških skupinah. Moške, ki so v moški skupini razkrili svoj sram, svoje strahove in nemoč ter tako odkrili svoje poslanstvo, po katerem so hrepeneli že od malih nog, le da se tega niso v polnosti zavedali.
Odsotnost pristne moške bratovščine v naših življenjih nam iz dneva v dan povečuje bolečo vrzel v naših srcih. To praznino lahko zapolni samo družba ozaveščenih in dobronamernih moških. Potrebujemo drug drugega. Ne čakaj več in se nam pridruži.

Želiš prejemati vsebine o sodobni moškosti?

1x mesečno pošiljamo nove članke in obvestila o novih skupinah. Tvoji osebni podatki so varni.

Uspešna prijava