Lewis Howes v knjigi “Maska moškosti” (The Mask of Masculinity) opisuje 9 različnih mask – obrambnih mehanizmov, ki jih moški uporabljamo, da prekrivamo (delno ali v celoti) svoje življenjske bolečine, izzive in težke trenutke. Ko se jih zavemo in sprejmemo, lahko v svoje življenje vnesemo več avtentičnosti in moči. Katero masko ali maske nosiš ti?

1. Stoična maska
Moški se obnaša in živi kot “skala”, je stabilen in močan. Svoja čustva skrbno nadzira in tudi zatira. Ni prostora za jok, bolečino, čustva in občutke. Ko se pojavijo, jih zatre in “nadvlada”.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko? Čustveno svobodo, globlje odnose ter dovoljenje, da ponovno čutimo.

2. Maska športnika
Moški se izraža in dokazuje skozi šport. V njegovem svetu pomeni “dober športnik je dober moški”. Večino svojega časa lahko preživi v fitnesu in telovadnici, kjer si dokazuje, da je dovolj močan. Presega poškodbe in lastno fizično bolečino, da bi se dokazal in zmagal – za vsako ceno.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko? Več veselja in radostnih trenutkov, nove izkušnje, boljše odnose z ljudmi in čas za nove stvari v življenju.

3. Materialna maska
Moški svojo vrednost enači in dokazuje s količino denarja in materialnimi dobrinami. Avtomobili, hiše, ure in objave na družbenih medijih postanejo predstavniki tega, kdo je. V tej maski moški nikoli ne more zmagati, saj se bo vedno našel nekdo, ki bo zaslužil več denarja, imel večjo hišo in avto.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko? Pritegnili bomo ljudi, ki jih zanima, kdo resnično SMO in ne kaj IMAMO. Lažje bomo našli notranji mir in hvaležnost.

4. Maska seksualnosti
Moški svojo vrednost dokazuje s seksualnimi osvajanji in številom žensk, s katerimi je spal. V njihovim očeh so partnerski odnosi za zapečkarje in poražence. Pravi moški ljubi hitro, strastno in gre naprej.
Moški s seksualno masko nenehno išče svojo naslednjo avanturo. Potrebuje nekoga, da se počuti dobro in to zanj lahko pomeni začaran krog, ki ga neverjetno izčrpava.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko? Več notranjega miru, priložnost za bolj izpolnjene, intimnejše in trdnejše medsebojne odnose.

5. Maska agresivnosti
Moški se dokazuje skozi agresivnost. Ko vidi nekaj kar hoče, bo temu sledil ne glede na občutke drugih. Moški z agresivno masko bo vstopal v prepire in tudi pretepe, če je potrebno. Takšen moški meni, da je povsem normalno, da ima sovražnike in ljudi, ki ga ne marajo. Ta maska moškemu preprečuje, da bi v celoti odpuščal in živel v miru.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko? Več čustvenega nadzora, samozavedanja, potrpljenja in sposobnost odpuščanja drugim.

6. Maska zabavljača
Zabavljač se dokazuje tako, da je zabaven. Humor uporablja, da prekriva svoja nelagodna čustva in s tem izogiba “neprijetnim” situacijam. Uporaba humorja ni slaba stvar, vendar se za to masko večkrat skriva cinizem in sarkazem, ki ga moški uporablja proti vsem, ki mu poskušajo priti resnično blizu. Takšen moški lahko deluje zaprt in čustveno »nedostopen«.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko?: Globlje odnose, ljudje nas bolj resno upoštevajo in poslušajo, lepše stike z drugimi.

7. Maska nepremagljivosti
Moški s to masko živi v notranjem svetu, kjer ne čuti strahu. Takšen moški je podvržen različnim tveganjem, avanturam in ne upošteva potencialnih posledic svojih dejanj. “Pravi” moški se npr. ukvarja z ekstremnim smučanjem in športno pleza – brez varovanja.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko?: bolj izpolnjeno, zdravo in daljše življenje, globlje odnose, samospoštovanje in dovoljenje, da preprosto SMO brez potrebe, da neprestano nekaj POČNEMO in se dokazujemo. Popolnoma normalno je priznati svoje šibkosti in se kdaj odločiti, da nekaterih stvari ne bomo naredili. Moški nismo nepremagljivi.

8. Maska “vsevednosti”
Moški, ki se dokazuje s svojim znanjem. “Pravi” moški ima vse odgovore in vedno ve, kako se odzvati v dani situaciji. Nevednost je znak šibkost in tega maska “vsevednosti” ne prenese. Vsaka oseba, ki jo srečamo, je v nečem boljša od nas in vedno imamo priložnost, da se od nje učimo.
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko?: Več in pristnejše odnose, več priložnosti, da se učimo od drugih, prostor za izmenjavo življenjskih izkušenj in modrosti.

9. Maska alfa moškega
“Alfa” moški sebe dojema kot resničnega zmagovalca na vseh področjih. “Alfa” moški mora dominirati in osvojiti vse kar lahko. Alfa maska moškemu preprečuje, da bi se resnično povezal z drugimi. Koliko si želimo biti ob človeku, ki želi vedno: imeti prav, zmagovati in dominirati?
Kaj pridobimo, ko odvržemo to masko?: Začeli bomo ustvarjati win-win situacije. Postali bomo vodja, ki druge dviguje in opolnomoča. Pridobili bomo notranjo svobodo in globlji občutek ljubezni.

Prepoznavanje in sprejemanje mask nam omogoča, da jih odložimo. S tem bomo v svoje življenje povabili več svobode, izbire in ljubezni. Ta nam omogoča boljše služenje sebi in večji prispevek drugim.

Želiš prejemati vsebine o sodobni moškosti?

1x mesečno pošiljamo nove članke in obvestila o novih skupinah. Tvoji osebni podatki so varni.

Uspešna prijava