Moške skupine so pomembna prelomnica v mojem življenu. Dobil sem zelo veliko. Najbolj izrazito je morda to, da bolj razumem kaj je moškost.

Kljub temu da sem si sam definiral moškost na svoj način, tako da lahko najbolje razvijam segmente moškosti, ki mi primanjkujejo, so mi pri tem trdno stali ob strani ostali člani MS. Prav vsak od njih na svoj edinstven in perfekten način, s tem da mi je ponudil svojo perspektivo – prav vsak mi je zvesto držal zrcalo, da sem lahko bolj jasno in objektivno videl svojo sliko in tako z večjo jasnostjo ugotovil, kaj bom spremenil. Marsikaj sem spremenil, marsikaj je v fazi spreminjanja, marsikaj še bo, kajti MS se nadaljuje.

Navkljub temu da sem vedno rad hodil po robu in sprejemal različne izzive v življenju, sem ozavestil, da se lahko temu robu še bolj približam. Postal sem radikalno iskren do sebe in zavrgel vse izgovore, ki so mi prej onemogočali najti pravi rob mojih zmožnosti. Ozavestil sem, kje je meja moje cone udobja jo presegal in se učil.  In to me dela živega – odpirajo se mi nove globine v življenju, cenim in hvaležen sem za stvari, ki so mi bile prej samoumevne.

ŽIVIM intenzivneje. Pot ni lahka, a po nobeni drugi poti ne bi hotel iti, kajti nagrade za hojo po težki poti so največje. V MS sem se naučil, da ko me nekaj najbolj prizadene – se ustavim, čutim prizadetost in poiščem razlog zakaj me jenekaj prizadelo – in to spoznanje mi podari ključ do lastne spremembe innaslednjič me podobna situacija ne prizadene več (ali pa me prizadene manj).

Ostali člani MS so me s svojo iskrenostjo, neposrednostjo in ranljivostjo tako iskreno povabili, da sem bil tudi sam tak do njih, da mi je to odprlo pot do sprememb. Ugotovil sem, da smo klub veliki raznolikosti članov MS vsi na istem, imamo zelo sorodne probleme, naučil sem se, da nisem sam, da smo vsi v »istem dreku«. Njim in facilitatorjema sem zelo hvaležen za čas, ki smo ga skupaj prebili in za vse darove, ki so mi jih podarili.

MS mi je omogočila rast na različnih področjih: avtentičnosti (natančneje vem kaj hočem in kako tja priti), moškosti (ki si jo zdefinira vsak sam ob pomoči ostalih), izboljšanju partnerskih odnosov, izboljšanju kvalitete življenja.  100% sprejemam odgovornost za svoje besede in dejanja in se zavedam, da sem sam svoje sreče kovač.

Izstopil sem iz vloge žrtve, ki prevečkrat krivi vse ostale ljudi (predvsem ženske) in okoliščine za svoje neuspehe in težave. Moj partnerski odnos je stopil na nov nivo (poln razumevanja, ljubezni, odprtosti, iskrenosti  in strasti), ki včasih jemlje dih tako meni kot moji dragi, saj kar ne moreva verjeti, da je taka globina sploh možna. Spoznavava neslutene globine pomena pojmov kot sta svoboda in ljubezen.

Spremenil sem svojo perspektivo: precej stvari, ki so me pri ženi v preteklosti motile, zdaj cenim, ker razumem, da me ona s svojo perspektivo (srčno – čutno) bogati.

Njena perspektiva je popolnoma drugačna od moje (logično-racionalne) in mi omogoča iskreno ponovno presojo lastnih stališč. Za marsikatero stališče sem ugotovil, da je bilo zgrešeno in sem ga temu ustrezno spremenil in postal hvaležen za tuje perspektive.

To ne pomeni, da sem postal »copata«, pomeni pa, da tuje perspektive ne cenim manj kot svoje in jih znam objektivneje pretehtati in se naknadno odločiti kakšno stališče bom sprejel. Prej so bila moja stališča vedno več vredna od njenih, saj sem znal svoja stališča precej bolje argumentirati… Sedaj sem hvaležen za njena stališča in nekatera od njih mi omogočajo hitrejšo osebno rast.

S tem ko se je moj odnos do nje spremenil, je bilo tudi to iskreno povabilo njej in zdaj z veseljem sprejema marsikatero mojo perspektivo in jo sama uporablja za njeno osebno rast. V tem vidim smisel skupnega življenja, da drug drugemu omogočava osebno rast.

Na MS sem pridobil nove prijatelje, ki jim lahko zaupam in hkrati se tudi močneje zavedam, da sem tudi sam vreden njihovega zaupanja. Smo kot nekakšna bratovščina in šele na MS sem se zavedal, kako moški potrebuje bratovščino.

Menim da so MS eno najboljših orodij za osebno rast moškega in ga kot takega iz srca priporočam vsakemu moškemu, ki ga taka rast zanima. MS niso za tistega, ki jih potrebuje, ampak za tistega ki jih hoče!

V izogib predolgim pisarijam (kajti lahko bi napisal par strani in se zavedam, da se zdi tole pisanje pretirano) lahko dodam le to, da sva tako jaz kot moja partnerka na voljo za razširjen osebni feedback o tem, kaj je to prineslo v najino življenje. Moja številka je na voljo pri Mateju ali Borutu.

Matej Simonič

Želiš prejemati vsebine o sodobni moškosti?

1x mesečno pošiljamo nove članke in obvestila o novih skupinah. Tvoji osebni podatki so varni.

Uspešna prijava