V slovenščino je prevedena knjiga David Deida:The Way Of The Superior Man

To je priročnik za moške, ki želijo obvladati izzive v odnosih z ženskami, pri delu in spolnosti.

Gre za moškega, ki se ne sramuje svoje moškosti, ki je samozavesten, pozna svoj namen in smer ter skladno in s humorjem živi svoje življenje, kakršno si je izbral, in je hkrati občutljiv, spontan, duhovno živ ter srčno predan odkrivanju svoje najgloblje resnice, ki jo potem tudi udejanja.

To je moški, ki preprosto živi iz svojega najglobljega bistva, brez strahu uporablja svoje sposobnosti in deli darove ter skozi minljivi trenutek čuti večnost življenja in je popolnoma predan širjenju ljubezni.

Slovenski prevod knjige je plod sodelovanja znotraj projekta moske-skupine.si. David, udeleženec 5. moške skupine, je knjigo naprej prevedel za svoje lastne potrebe,mi smo pa našli založbo Chiara, ki se je odločila, da knjigo tudi izda. Novico o slovenskem prevodu so podprli številni moški iz moških skupin, med drugimi tudi Klemen (5. moška skupina), ki je, s svojim podjetjem Video Chef, pripravil predstavitveni video. Pod njem si lahko preberete tudi uvodne besede v knjigo. Želimo si, da slovenski prevod knjige podpre čim več moških v Sloveniji.

Uvodnik v knjigo

Ko sem pri svojih petintridesetih letih prvič dobil v roke knjigo Davida Deide, The way of the Superior man, sem bil jezen. Tako jezen, da sem se odločil odpotovati v ZDA in avtorja spoznati v živo. Kasneje sem se res udeležil njegove delavnice v Ojaiu v Kaliforniji. Jezen sem bil pa zato, ker sem si zaželel, da bi jo dobil v roke že veliko prej. Jasno mi je bilo, da bi bilo moje življenje pred tem precej manj stresno in precej bolj jasno. Knjiga namreč ponudi bralcu novo dimenzijo razumevanja moških, žensk in odnosov med spoloma.

Moškemu bralcu ponudi to, česar naši očetje niso vedeli in nas zato niso mogli naučiti. David Deida je bil več let zapored izbran med 100 najbolj vplivnih avtorjev s področja duhovnega razvoja – v družbi Paula Coelha, Tonya Robbinsa, Eckharta Tolleja in številnih drugih – po izboru londonske založbe Watkins, ki velja za najbolj verodostojno založbo duhovne literature v svetu.

Deida pravi, da je prišel čas, da presežemo prevladujoče arhetipe moških v moderni družbi: bodisi mačo tepcev, kot jih imenuje, ki so brezčutni in nezlomljivi, torej moške s hrbtenico in brez srca, ali novodobnih pomehkuženih moških, ki jih je samo srce, a so brez hrbtenice. Iz mojih izkušenj pri delu z moškimi v Sloveniji bi večino lahko umestil v slednji predalček.

Moderni moški mora obe orodji torej, srce in hrbtenico, združiti v eno in z njima pluti po neskončnem oceanu ljubezni in zavesti. Deida v več poglavjih opisuje, kako najti ravnotežje med tema poloma in kdaj uporabiti hrbtenico, kdaj pa srce. Menim, da je srce kot organ čutenja ključnega pomena za razvoj avtentičnega moškega, ki želi (za)čutiti sebe, svoje poslanstvo in svojo žensko.

Knjiga mi je res sedla v srce. Dojel sem, da je pravi blagoslov za moške in ženske! Ko sva se s partnerico pogovarjala o knjigi, sem jo povabil, naj knjigo prebere tudi sama, četudi je na prvo žogo namenjena bolj moškim. Pogoltnila jo je v eni sapi in jo ocenila kot fantastično ter jo priporočila svojim prijateljicam. Menim, da je Deida tako nazorno, na primerih razložil določene stvari, da so se njena prepričanja, v katera je trdno verjela in se jih še bolj trdno oklepala, sesula v prah. V opisih se je prepoznala in uvidela, kaj se ji je in se ji še dogaja v odnosih z moškimi. To, da sva oba prebrala knjigo, sicer ni rešilo vseh najinih izzivov, je pa položilo trdne temelje za prehod na višjo raven v intimnem odnosu med nama.

Knjigo lahko berete na več načinov: lahko jo preberete na mah, jo prebirate kot priročnik ali kot roman o svojem življenju, saj se boste v številnih opisih zelo verjetno prepoznali. V knjigo lahko vstopite skoraj kjer koli, saj večina poglavij stoji kot samostojna celota. Sam sem večkrat kakšnemu (tudi kratkemu) poglavju posvetil dneve in tedne, da sem popolnoma ponotranjil njegovo sporočilo.

Čeprav že po nekaj prebranih stavkih uvidiš, da Deida odlično pozna tematiko, mu nisem verjel na besedo. Niti enega stavka. Njegove teze sem preizkusil v vsakdanjem življenju. In vsekakor delujejo! Pa ne samo pri meni. Knjigo sem v izvirniku posodil ali podaril več moškim in nekaterim se je življenje dramatično spremenilo, ko so nauke začeli uporabljati v praksi. Drugi so jo preprosto odrinili od sebe, saj te knjiga postavi pred izzive, potisne te iz cone udobja, sleče do golega in povabi, da stopiš na rob, kjer začutiš svojo moškost. Ali pa se vrneš na kavč. Nekaj pa zagotovo drži. Moški v Sloveniji se vsekakor prebujamo.

V projektu Moških skupin v Sloveniji je knjiga obvezno branje in skoraj vsi poročajo o tako imenovanih »aha« trenutkih, ki so jih doživljali med branjem. Nekateri so jo poimenovali kar
Biblija za moške. Prevajalec te knjige se je prevoda sprva lotil z namenom, da jo razstavi na prafaktorje in jo košček za koščkom ponovno zaužije v slovenskem jeziku, da bi jo čim bolje razumel.

Kot on, ko knjigo prebereš, začneš poglobljeno razumeti žensko in moško energijo, kot tudi dojameš, da moški in moška energija ni ena in ista stvar, enako nehaš enačiti žensko z žensko energijo. To razumevanje ti odpre nov uvid v odnose nasploh. Končno ti tudi postane jasno, kaj storiti s spolno privlačnostjo, ki nas vsak dan na vsakem koraku spremlja ob stiku s pristno žensko oziroma moško energijo.

Nekateri kritiki Deidi očitajo vulgarnost, obsedenost s spolnostjo, mizoginizem in šovinistično omejevanje žensk, vendar drži ravno nasprotno. Avtor namreč pokaže, kako preseči stereotipe o vlogah spolov, ki že od nekdaj ne služijo nikomur več (in nikdar niso), in kako prevzeti naravne vloge v življenju. Le tako bomo lahko moški in ženske svobodno stopili drug ob drugega in z roko v roki soustvarjali boljši svet.

Borut Bric
Soustanovitelj projekta Moške skupine
www.moske-skupine.si
Gorica, Italija, november 2019

Želiš prejemati vsebine o sodobni moškosti?

1x mesečno pošiljamo nove članke in obvestila o novih skupinah. Tvoji osebni podatki so varni.

Uspešna prijava